Hopp til innhold

Innhold

sitat symbolSitat

Den største uenigheten oppsto da vi spurte om de politiske reaksjonene på terrorangrepet. Tre av fem mener vi ikke har konfrontert høyreekstremisme nok, mens litt over én av fem er uenig. Hele en tredjedel av de spurte mener at Arbeiderpartiet har utnyttet 22. juli politisk.

Anders Ravik Jupskås og Øyvind Bugge Solheim / Senter for ekstremismeforskning (C-REX)
How do Norwegians interpret July 22 today?, Center for Research on Extremism (C-REX), 2021
Illustrasjon med teksten OSLO hvor den siste bokstaven er formet som et rødt hjerte.
newsArtikkel

Sosiale medier og kjærlighetsfortellingen om 22. juli

sitat symbolSitat

La oss straffe gjerningsmannen med stillhet og overøse de berørte med kjærlighet. La oss ikke gi han det han var ute etter! #oslo #utøya

@sterita
Twitter / 24. juli 2011
sitat symbolSitat

Hvis man skal klare å følge opp løftet om at det ikke skal skje igjen, må jo noen være der og gjentatte ganger si: "Det var ikke en hendelse, det var et terrorangrep, det var ikke bare et angrep på demokratiet, det var også et angrep på de sosialdemokratiske verdiene.

Eirin Kristin Kjær / overlevende fra Utøya
Vitnefilm 22. juli-senteret / 2018
sitat symbolSitat

I dag er vi alle AUF-ere.

Siv Jensen / partileder i FrP
Twitter / 23. juli 2011
sitat symbolSitat

For mange er det veldig vanskelig å snakke om vold og trakassering mot innvandrere etter bombeeksplosjonen. De fleste ønsker å bevare minnet om det gode samholdet og sier at de ikke vil vekke den negative debatten til live igjen.

Antirasistisk senter
2012
sitat symbolSitat

Det er nesten et paradoks. At vi som ble angrepet for å bruke vår ytringsfrihet, hele tiden må svare ut hvordan våre dyrekjøpte erfaringer «truer» andres rett til å ytre seg.

Astrid Hoem / AUF-leder og overlevende fra Utøya
Lenge var vi stille. Vi har ikke råd til stillhet, Aftenposten, 2021
sitat symbolSitat

Uavhengig av hvor ubehagelig høyresiden synes det er å diskutere 22. juli, så er alternativet mye verre. AUF har alt for lenge stått mutters alene i møte med hat, trusler og konspirasjonsteorier.

Ola Svenneby / Unge Høyre leder 2021
To løfter til AUF, Vårt land. 2021
sitat symbolSitat

Jeg håper #Oslo #Utoya morderen blir behandlet på en fornuftig, rettferdig og demokratisk måte... for det er alt han IKKE er.

@tbskyen
Twitter, 23 juli 2011
sitat symbolSitat

Jeg valgte å bli lærer for de eldste barna, for å bidra til at dette aldri skulle skje igjen. Jeg gjorde det for Anders, Gunnar, Simon, Johannes og de andre som ikke fikk vokse opp, [...] De nye læreplanene er krystallklare på hva elevene skal bli rustet til å lære og forstå, men det er uhyre vanskelig å forvalte arven på en god måte når politikerne ikke går foran og viser vei.

Iril Myrvang Gjørv / lektor og overlevende fra Utøya
VG, 10 februar 2021
sitat symbolSitat

22. juli er ikke et ess AUF har i ermet. Det er trumfkortet alle vi andre kan spille ut mot dem, så vi selv kan leve videre i illusjonen om at alt er som før.

Snorre Valen / forfatter
Utøyakortet. 2021
sitat symbolSitat

Da terroren rammet Norge den 22. juli 2011, sprakk en del illusjoner i samfunnet vårt. Da det neste høyreekstreme anslaget skjedde den 10. august 2019, kom frykten og alle de vonde minnene tilbake. […] 10. august var en påminnelse om at samfunnet vårt er truet av rasistiske og hjerterå krefter som vi må stå samlet opp mot.

Hawa Muuse / Skribent
"Islamofobien som ble normalisert", Aldri tie, aldri glemme, 2021
sitat symbolSitat

I stedet for å ta et ordentlig oppgjør med islamofobi og rasisme etter 22. juli, har mye av den offentlige diskursen handlet om ytringsfrihet: At muslimer er for krenkbare. Vi er ikke lenger bare et sikkerhetsproblem, men nå også et ytringsfrihetsproblem.

Hawa Muuse / skribent
"Islamofobien som ble normalisert", Aldri tie, aldri glemme / 2021
sitat symbolSitat

Hvis vi ikke forstår den politiske sammenhengen kan vi heller ikke forstå fullt og helt hvorfor det skjedde, hvordan det skjedde og hvilke konsekvenser det bør eller skal få. Mangel på politisk debatt kan også føre til en mangel på politiske prioriteringer. For eksempel hjelp til de som overlevde.

Tonje Brenna / kunnskapsminister og overlevende fra Utøya
Uniforum, 7. juni 2021
sitat symbolSitat

Debatten om tilregnelighet var viktig, og debatten om beredskap var viktig. Sorg og kjærlighet var viktig. Da dom var avsagt og tilregnelighet var avklart, skulle vi kanskje vært mer oppmerksomme på den politiske debatten. Det ble sagt at dette var høyreekstremt og et angrep på AUF og Ap, men det kom i skyggen.

Jens Stoltenberg / tidligere statsminister
Vitnesamtale i Oslo Universitets aula, 21. juli 2021
sitat symbolSitat

11. september forandret verden. Det forandret livet mitt. Det endret det amerikanske samfunnet. Det endret vår måte å fly på og geopolitikken. 22. juli endret ikke engang Norge. Ja, det såret oss og vi måtte komme oss i etterkant. Det vil aldri bli som det var før. Men hva har egentlig endret seg?

Åsne Seierstad / forfatter
Ten years on, Norway still deals with wounds from Breivik massacre, The Irish Times, 19 juli, 2021
Illustrasjonsbilde: Kutt i fjell med vann. Flere trær på liten høyde. Overskyet vær.
newsArtikkel

Minnesteder og debatt