Hopp til innhold

Innhold

Skjermdump fra et digitalt dokument med logo til trippelridderorden og et Georgs kors. Overskrift "2083 - A European Declaration of Independence". Undertittel "De Laude Novae Militae", "by Andrew Berwick, London UK, 2011".
newsArtikkel

Konspirasjonsteorier - en kort innføring

Tegning: En person med svart hettegenser holder en stor PC skjerm. På skjermen og rundt personen står det: Dette er sant. Illustrasjon
newsArtikkel

Høgreekstremismen og internett

Fotografi. Foran i bildet stikker en plakat opp med teksten Hate med et forbudtskilt over. I bakgrunnen ser man et grått og gammelt murbygg.
newsArtikkel

Hatprat i klasserommet

Fire forsider på bøker.
newsArtikkel

Konspirasjonsteorien Eurabia

Flere mennesker og plakater med tekst på et stort område
newsArtikkel

Antifeminisme

En ulv er alene på en topp med teksten: Det er sant! Et svart mørke sier også: Det er sant! En hvit snakkeboble her teksten: Det er ikke sant!
newsArtikkel

Konspirasjonsteorier

sitat symbolSitat

11. september forandret verden. Det forandret livet mitt. Det endret det amerikanske samfunnet. Det endret vår måte å fly på og geopolitikken. 22. juli endret ikke engang Norge. Ja, det såret oss og vi måtte komme oss i etterkant. Det vil aldri bli som det var før. Men hva har egentlig endret seg?

Åsne Seierstad / forfatter
Ten years on, Norway still deals with wounds from Breivik massacre, The Irish Times, 19 juli, 2021
sitat symbolSitat

For mange er det veldig vanskelig å snakke om vold og trakassering mot innvandrere etter bombeeksplosjonen. De fleste ønsker å bevare minnet om det gode samholdet og sier at de ikke vil vekke den negative debatten til live igjen.

Antirasistisk senter
2012
sitat symbolSitat

Hei. Jeg er 13 år og norsk muslim jeg føler det er min feil. Han sier han drepte alle de fordi jeg er her. Burte jeg flytte ut for å beskytte norske barn i fremtiden? Det er det jeg føler. Hilsen Sophia.

Melding innsendt til nettmøte med krisepsykologer på NRK.no.
25. juli 2011
sitat symbolSitat

Debatten om tilregnelighet var viktig, og debatten om beredskap var viktig. Sorg og kjærlighet var viktig. Da dom var avsagt og tilregnelighet var avklart, skulle vi kanskje vært mer oppmerksomme på den politiske debatten. Det ble sagt at dette var høyreekstremt og et angrep på AUF og Ap, men det kom i skyggen.

Jens Stoltenberg / tidligere statsminister
Vitnesamtale i Oslo Universitets aula, 21. juli 2021
Tegning. Gråhvit bakgrunn. Mann i blå skjorte. Tegnet hjerne med ord som ikke er lesbare. Forstørrelsesglass som zoomer inn på hjernehalvdeler.
newsArtikkel

Veier inn i ekstremisme

sitat symbolSitat

Den største uenigheten oppsto da vi spurte om de politiske reaksjonene på terrorangrepet. Tre av fem mener vi ikke har konfrontert høyreekstremisme nok, mens litt over én av fem er uenig. Hele en tredjedel av de spurte mener at Arbeiderpartiet har utnyttet 22. juli politisk.

Anders Ravik Jupskås og Øyvind Bugge Solheim / Senter for ekstremismeforskning (C-REX)
How do Norwegians interpret July 22 today?, Center for Research on Extremism (C-REX), 2021
Kontorbygg med skadde vinduer, og med påskrift "Arbeiderpartiet" og deres logo. Flaggstang med det norske flagget på halv stang.
newsArtikkel

Arbeiderpartiet i konspirasjonsteoriene

Bygning med et skilt. Mørke blå logo. Gul løve på toppen. Teksten: PST Politiets sikkerhetstjeneste
newsArtikkel

Trusselvurderinger før og etter 22. juli

Tegning. Gråhvit bakgrunn. Mann i blå skjorte. Tegnet hjerne med ord som ikke er lesbare. Forstørrelsesglass som zoomer inn på hjernehalvdeler.
newsArtikkel

Breiviks radikaliseringsprosess – noen vanlige forklaringer

sitat symbolSitat

I stedet for å ta et ordentlig oppgjør med islamofobi og rasisme etter 22. juli, har mye av den offentlige diskursen handlet om ytringsfrihet: At muslimer er for krenkbare. Vi er ikke lenger bare et sikkerhetsproblem, men nå også et ytringsfrihetsproblem.

Hawa Muuse / skribent
"Islamofobien som ble normalisert", Aldri tie, aldri glemme / 2021
Verdenskart som viser hele verken med landegrenser. Illustrasjon
newsArtikkel

Høyreekstremisme og muslimhat som et globalt fenomen

sitat symbolSitat

Da terroren rammet Norge den 22. juli 2011, sprakk en del illusjoner i samfunnet vårt. Da det neste høyreekstreme anslaget skjedde den 10. august 2019, kom frykten og alle de vonde minnene tilbake. […] 10. august var en påminnelse om at samfunnet vårt er truet av rasistiske og hjerterå krefter som vi må stå samlet opp mot.

Hawa Muuse / Skribent
"Islamofobien som ble normalisert", Aldri tie, aldri glemme, 2021
Flere menn står med grønne og hvite flagg. De står på en vei. Det er bygginger i bakgrunnen.
newsArtikkel

Høyreekstremisme

sitat symbolSitat

Uavhengig av hvor ubehagelig høyresiden synes det er å diskutere 22. juli, så er alternativet mye verre. AUF har alt for lenge stått mutters alene i møte med hat, trusler og konspirasjonsteorier.

Ola Svenneby / Unge Høyre leder 2021
To løfter til AUF, Vårt land. 2021
Rødt kors på hvit bakgrunn
newsArtikkel

Terroristens symbol- og historiebruk

sitat symbolSitat

Jeg er fortsatt sliten. Men nå er jeg ferdig med å moderere meg. For jeg er sint. Rasende, faktisk. På et samfunn som har latt høyreekstremismen og Breiviks tankegods få mer, ikke mindre anledning til å skade.

Elin L’Estrange / overlevende fra Utøya
Vi prøvde å si fra i 2011. Det var mildt sagt ikke velkomment. Aftenposten. 14. juli 2021
sitat symbolSitat

Hvis man skal klare å følge opp løftet om at det ikke skal skje igjen, må jo noen være der og gjentatte ganger si: "Det var ikke en hendelse, det var et terrorangrep, det var ikke bare et angrep på demokratiet, det var også et angrep på de sosialdemokratiske verdiene.

Eirin Kristin Kjær / overlevende fra Utøya
Vitnefilm 22. juli-senteret / 2018