Av Anne Talsnes, 22. juli-senteret.
Publisert i juni 2020.
Gjennom rettssaken ble overlevende og etterlatte igjen konfrontert med detaljene i terrorangrepene, og samtidig med terroristen og hans høyreekstreme budskap. De profesjonelle aktørene i rettssaken: dommere, påtalemyndigheter, forsvarere og sakkyndige, skulle ivareta alle hensyn, også den tiltaltes rettigheter. Tiltalte fikk kun i begrenset omfang anledning til å benytte rettssalen til å fremme sitt politiske budskap.
Rettssakens eneste egentlige kontrovers var diskusjonene rundt Breiviks tilregnelighet, skyldevne og de to radikalt forskjellige rettssakkyndige rapportene. Kampen som utspilte seg i rettssaken i forbindelse med disse spørsmålene, ble avgjørende. Dette ikke bare for straffutmålingen, men den har i stor grad også bidratt til å etablere en felles forståelse av 22. juli, terroristen Breivik og hans handlinger.
Kilder:
De Graaf, B., et. Al. (2013). The Anders Behring Breivik Trial And Performing Justice, Defending Democracy. ICCT Research Paper June 2013. The Hague: International Center For Counter Terrorism.
McPherson, B. (2012, 7. juli) Prosecuting Breivik, The Foreigner. .
Kolås, Å. (2018) Forståelsen av 22. juli. I Syse H. (Red.), Norge etter 22. juli. Forhandlinger om verdier, identiteter og et motstandsdyktig samfunn. Cappelen Damm Akademisk.