Hopp til innhold

Nye ressurser på nettsiden

Vi lanserer nye nettsider for barn. Her kan du utforske åstedene, og barn kan få svar på hva 22. juli er. Vi har også minnebok og bursdagsblomst til minne om de drepte.

En illustrasjon av 22. juli-senteret i lillatoner. Logoen til 22. juli-senteret og Knowit står over og under illustrasjonen.
Nye ressurser på nettsiden

Gjennom 2023 har 22. juli-senteret, i samarbeid med Knowit Experience Oslo og Melkeveien designbyrå, utviklet flere nye elementer og ressurser på nettsiden. Se videoen under for en presentasjon av nettsiden og de nye ressursene og elementene.

Presentasjon av nye ressurser på nettsiden

Hva er 22. juli?

Det er mer enn 10 år siden terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya. Mange av dagens skoleelever var ikke født den gang. 22. juli-senteret kommer derfor med et tilbud på egne nettsider til de yngste elevene.

De ansatte ved 22. juli-senteret merker en stor økning i forespørsler fra lærere i barneskolen. Lærerne spør om ressurser og hjelp til undervisning om det som skjedde 22. juli 2011.

Terrorangrepet dukker stadig opp i media, barn får med seg det som foregår rundt dem og mange foreldre synes det er vanskelig å svare på alle spørsmålene som dukker opp ved middagsbordet.

Hvordan skal vi egentlig snakke med barn om 22. juli? Hva var det som skjedde, hvordan skjedde det, og hvorfor skjedde det? Barn har mange spørsmål. 22. juli-senteret lanserer derfor en nettressurs for barn om angrepet.

Med tilpassede illustrasjoner, tekster og innlest innhold kan barna trygt manøvrere i den nye digitale ressursen. Nettsidene kan brukes i klasserom over hele landet, barn kan bruke dem på egenhånd eller de kan utforske sidene sammen med foreldrene sine.

Målgruppen er fra 8 til 13 år. Illustrasjoner og tekst er tilpasset aldersgruppen.

Les mer om illustrasjonsprosessen til Melkeveien her.

Lenke til Hva er 22. juli?

Minnebok

I 22. juli-senteret i Teatergata 10 har de besøkende kunnet legge igjen en hilsen siden senteret åpnet den midlertidige utstillingen i 2020. Nå gjør vi dette tilbudet tilgjengelig for alle gjennom en digital minnebok. I Minneboken kan de som ønsker legge igjen en minnehilsen til minne om 22. juli, de drepte og de som lever videre etter terrorangrepet.

Lenke til Minnebok.

Utforsk stedene

I denne ressursen kan du lære om de to stedene der terroren rammet, før og etter 22. juli. Både Regjeringskvartalet og Utøya er ganske utilgjengelig for befolkningen både på grunn av byggearbeider, fremkomst og avstand. Det ønsker denne ressursen å gjøre noe med. Hvordan så Regjeringskvartalet ut før terroren? Hvordan var en sommerleir på Utøya? Hvordan ser de to stedene ut i dag? Det kan du få svar på i Utforsk stedene. Ressursen kan brukes av skoleverket og allmenheten.

Les mer om illustrasjonsprosessen til Melkeveien her.

Lenke til Utforsk stedene.

Bursdagsblomst

I 22. juli-senterets resepsjon i Teatergata 10 og i sosiale medier deler vi en blomst på bursdagen til hver av de drepte. Nå vil også bursdagsblomsten dukke opp på nettsiden. Ved å klikke på blomsterikonet den aktuelle dagen vil fornavn på den drepte dukke opp. Du vil også kunne trykke deg videre til Minneboken for å legge igjen en hilsen. For et minne- og læringssenter som 22. juli-senteret går nettopp minne og læring hånd i hånd. Vi minnes gjennom å lære og vi lærer gjennom å minnes.