Hopp til innhold

«Minnering»

«Minnering» er en kunstinstallasjon som skal engasjere til deling av minner, refleksjon og samtaler rundt fortellinger om terrorangrepet 22. juli.

Fotografi. Ni mennesker sitter i en ring på stoler. På gulvet ligger en form for et teppe i grått. På veggen til høyre er det store papirlapper kaotisk plassert. En av menneskene i ringen prater, de andre ser på vedkommende.
Samtale mellom underviser og elever i Minneringen på 22. juli-senteret.

Verket består av 11 stoler som sto i Regjeringsbygg 5 da bomben gikk av 22. juli 2011. Det inkluderer også fragmenter av minner brodert på papir, og et teppe. Stolene og teppet er bearbeidet med plantefarget tekstil. Plantene som er brukt til innfarging er vegetasjon fra de to åstedene, regjeringskvartalet og Utøya.

Gjennom kunstinstallasjonen inviterer vi besøkende til å ta plass i ringen og dele minner. Hvilke minner sitter igjen fra 22. juli? Hva tenker de som ikke selv husker? Minner kan skapes av andres minner, og slik holdes samtalen om 22. juli levende.

Du kan lese andres minner eller dele dine minner digitalt . Du kan også skrive ned dine minner på papir og legge dem igjen i Minneringen. Hver stol har et eget gjemmested for minner, og vi tar vare på alle minner som blir delt.

Kunstinstallasjonen er en del av Autopoiesis – folkeminner, et kunstprosjekt av Kadhaproject for innsamling av og refleksjon rundt minner og historier knyttet til 22. juli. Les mer på www.autopoiesis.website

Hvorfor er «Minnering» i 22. juli-senteret?

«Minnering» utstilles i 22. juli-senterets andre etasje fra 16. februar til 22. mars 2022. Kunstinstallasjonen går i dialog med senterets permanente utstilling Samtalen om 22. juli, og markeringsutstillingen 10 år etter:, som også setter fokus på minner, perspektiver og fortellinger fra og om 22. juli 2011, og terrorens betydning i dag og i fremtiden.

22. juli-senterets midlertidige lokaler i Teatergata 10 ligger vegg i vegg med Regjeringsbygg 5, hvor stolene som brukes i «Minnering» opprinnelig kommer fra. Installasjonen kan ses som et stedspesifikt verk, gjennom stolenes tilhørighet til regjeringskvartalet, bruk av vegetasjon fra åstedene og rekontekstualiseringen som skjer når minner deles og møter finner sted – i 22. juli-senteret – her og nå.

Som en del av prosjektet Autopoiesis – folkeminner og et samarbeid med Memoar (), utfyller også «Minnering» den historiebevisste forvaltningen av minnet om terrorangrepet som favnes av 22. juli-senterets mandat. Ved å gi det sanselige en vesentlig plass, skaper verket en meningsfull kontrast til senterets historiske fremstilling.

To enkle trestoler står foran en vegg av hvite store papirark  med blyantskrevet tekst.
Deler av kunstinstallasjonen Minnering
«Vi inviterer folk til å bli med i et deltakende kunstprosjekt, for å reflektere over konsekvenser av terrorangrepet og hvordan det har påvirket menneskers liv.»
Kunstneres beskrivelse

Kadhaproject

To varmkledde kvinner står på en plen ved siden av to trådskulpturer som ligner på store sekker. Trær i bakgrunn. Foto

Om Kadhaproject

Kadhaproject er kunstnerduoen bak installasjonen «Minnering», og består av Marielle Kalldal og Camilla Dahl. I Kadhaproject arbeider kunstnerne sammen om relasjonell, interaktiv og deltakende kunst. Kalldal og Dahl har begge en master i Kunst i Samfunnet fra storbyuniversitetet OsloMet. Kunstnerne har tidligere samarbeidet som medprodusenter i Oslo Biennalens Migrant Car-prosjekt, om installasjonen Grenser på Sagene kunstsmie, i Interkulturelt Museums Karneval-utstilling, samt om pandemi-prosjektet Social Radius.