Hopp til innhold

Ida | Vitnefortellinger

Ida var 25 år da hun overlevde angrepet på AUFs sommerleir på Utøya. Her forteller hun sin historie for elever som deltar i demokratilæring på Utøya, sammen med Lill-Hege og Oddvar som hun ble kjent med den dagen i 2011.

Tegning:  Landskapsbilde med vegetasjon, trær i høstfarger, og et hvitt hus med rødt tak i midten. I forgrunnen ser vi vannkanten.
Tegning av det hvite huset på Utøya

Ida var ansatt som internasjonal rådgiver pa AUFs hovedkontor i 2011. Under angrepet var hun i Matsalen, i Lillesalen, bak den gamle utescenen, i vannkanten bortenfor Pumpehuset, og til slutt i grottene i vannet.


Da hjelpen til slutt kom, var det i form av Lill Hege og Oddvar, som reiste ut i båt fra huset sitt på landsiden for å hjelpe til. De ble beskutt av terroristen, reddet mange ungdommer, og fraktet Delta-troppen til øya. Etter angrepet har Ida, Lill Hege og Oddvar blitt gode venner.


Her kan du høre et lydopptak hvor de forteller sine historier fra terrorangrepet pa Utøya.

Portrett av en smilende kvinne. Uskarp brun bakgrunn.

Opptaket er gjort i 2018 med VGS-elever som tilhørere i Biblioleket i det nye hovedbygget på Utøya. Lyden er tatt opp av 22. juli-senteret, og er i ettertid redigert av Martha Våge i NRK.

Elleve personer poserer sammen foran trær.
Den internasjonale delegasjonen og AUF-ledelsen på Utøya 21. juli 2011. Fra venstre: Ida Spjelkavik (internasjonal rådgiver), Bassel El Oud (Libanon), Thabilie Mangweni (Eswatini), Mari Aaby West (nestleder), Tamta Liparteliani (Geogia), Tonje Brenna (generalsekretær), Natia Chkhetiani (Georgia), Eskil Pedersen (leder), Ritah Nansubuga (Uganda), Åsmund Aukrust (nestleder), og Sam Muyizzi (Uganda).