Hopp til innhold

Arbeiderpartiet i konspirasjonsteoriene

Hat mot, og konspirasjonsteorier om, Arbeiderpartiet, kan spores helt tilbake til mellomkrigstiden. Hvor kommer det fra, og hva handler det om?

Kontorbygg med skadde vinduer, og med påskrift "Arbeiderpartiet" og deres logo. Flaggstang med det norske flagget på halv stang.
Skader på Arbeiderpartiets hovedkontor på Youngstorget etter eksplosjonen. Høyblokka ligger rundt tre minutters gange fra hovedkontoret. 23. juli 2011.

Av: Julie Ræstad Owe, 22. juli-senteret

Publisert: juni 2020

Redigert: februar 2023

Den politiske høyresiden, hovedsakelig Nasjonal Samling (NS), sådde tvil om Arbeiderpartiets lojalitet til nasjonen ettersom de hadde tradisjon for samarbeid med arbeiderbevegelsen og kommunister i andre land. Kommunisme ble ansett som jødenes verk i fremtredende konspirasjonsteorier, og Arbeiderpartiet ble anklaget for å samarbeide med jødene for å ødelegge Norge.

I konspirasjonsteorien Eurabia, anklages Arbeiderpartiet for å jobbe for å islamisere det norske samfunnet, og for å være uærlige om hvilke mål de jobber for. Konspirasjonsteoretikere hevder at både partiprogram og offentlige uttalelser, er løgn.

Arbeiderpartiet er det største partiet i Norge og har sittet lengst med regjeringsmakt siden andre verdenskrig. Konspirasjonsteorier skaper ofte mistillit og hat mot antatte eliter og makthavere, og dette kan være en forklaring på hvorfor det eksisterer konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet. I tillegg eksisterer disse teoriene ofte på ekstrem høyre, og Arbeiderpartiet representerer for mange norsk politisk venstreside.

Kilder