Fra informasjonssenter til minne- og læringssenter

22. juli-senteret ble etablert som et midlertidig informasjonssenter i Høyblokka 22. juli 2015, fire år etter terrorangrepet i 2011. Støttegruppen og AUF var initiativtakere til at det skulle bygges en utstilling i regjeringskvartalet i påvente av et nasjonalt minnested.

Senteret ble etablert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og lå frem til 2019 under Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon. Fra 1. juli 2019 er 22. juli-senteret en virksomhet underlagt Kunnskapsdepartementet.

«22. juli vekker debatt og sterke følelser. Vårt mål er at 22. juli-senteret skal bli et sted for refleksjon og læring. Som samfunn er vi nødt å minne oss selv på tragedien – for å unngå at den rammer oss igjen.»
Jan Tore Sanner, Kommunal- og moderniseringsminister.
Åpningstale i 22. juli-senteret, 22.07.2015.

Senterets undervisningsprofil har blitt betydelig styrket i løpet av de årene som har gått. I dag er senteret et nasjonalt senter med et tydelig samfunnsoppdrag, og en viktig del av minne- og læringsaksen fra Regjeringskvartalet til Utøya.

På grunn av rehabiliteringen av Høyblokka måtte senteret stenge dørene for besøkende i Høyblokka 15. desember 2019. 27. juni 2020 åpnet 22. juli-senteret i midlertidige lokaler i Teatergata 10, i hjørnebygget vis-à-vis Helse- og omsorgsdepartementet. Bygget er en del av det større regjeringskvartalet, og et steinkast unna åstedet.

Når Høyblokka er ferdigstilt skal senteret plasseres permanent i nytt regjeringskvartal.

Velkommen til 22. juli-senterets nye nettside!

Nettstedet vårt er helt nytt og vi jobber fortsatt med å forbedre det. Dersom du finner feil eller opplever noe ved siden som ikke funker som det skal, vennligst kontakt oss på post@22julisenteret.no. Takk for hjelpen!