Illustrasjon av en hånd som holder en kjeks
Cookies på 22julisenteret.no
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre nettleseropplevelsen din, for å analysere trafikken på nettstedet og for å forstå hvor brukerne våre kommer fra. For å lære mer, les vår erklæring om informasjonskapsler. Ved å velge Jeg godtar, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Velger du Nei takk, vil ikke aktiviteten din spores.
Erklæring om informasjonskapsler
Hopp til innhold
NOEN
Hjem

-

Hva skjer?

-

Nyheter

-

Rodeo vil utforme utstillingsarkitekturen i permanent 22. juli-senter
Pressemelding

Rodeo vil utforme utstillingsarkitekturen i permanent 22. juli-senter

Direktør Lena Fahre er glad for å meddele at Rodeo arkitekter, i samarbeid med Halogen og Void, har blitt tildelt oppdraget å utforme det nye permanente 22. juli-senteret med nye utstillinger og nytt resepsjonsområde.
Skisser for resepsjon, kjerneutstilling og minnerom i nytt permanent senter
Skisser for resepsjon, kjerneutstilling og minnerom av Rodeo arkitekter, Halogen og Void
kameraikonRodeo arkitekter, Halogen og Void

Direktør Lena Fahre er glad for å meddele at Rodeo arkitekter, i samarbeid med Halogen og Void, har blitt tildelt oppdraget å fylle det nye permanente 22. juli-senteret med nye utstillinger og nytt resepsjonsområde.

Om nytt permanent senter

Det nye 22. juli-senteret skal tilbake i Høyblokka i Regjeringskvartalet, og skal åpnes i 2026.

22. juli-senteret er et nasjonalt minne- og læringssenter som skal formidle årsaker til og konsekvensene av terrorangrepet 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept og mange ble såret under terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya. De menneskelige konsekvensene er fortsatt enorme 13 år etter angrepet. Regjeringen har vedtatt å bygge et permanent 22. juli-senter som skal åpnes i 2026. 22. juli-senteret vil da være det største minne- og læringssenteret i Europa etter et terrorangrep. Senteret blir 2000 kvadratmeter og vil romme en ny minnesone for å minnes de 77 som ble drept. 22. juli er et sentralt tema i nasjonale læreplaner og senteret vil ha tre undervisningsrom til dette formålet. 22. juli-senteret blir det eneste stedet i nytt regjeringskvartal som viser fysiske spor etter terrorangrepet.

I forbindelse med prosjektet lyste 22. juli-senteret ut en konkurranse på nye utstillinger og nytt resepsjonsområde. Den samlede kostnadsrammen for denne konkurransen er 19 millioner kroner. Vinneren er nå kåret, og direktør Lena Fahre er glad for å meddele at Rodeo arkitekter i samarbeid med Halogen og Void har blitt tildelt oppdraget:

– 22. juli-senteret er takknemlige for alle konkurransebidrag. Kvaliteten på vinnerforslaget er svært høy. Jeg ser nå frem til å videreutvikle konseptet sammen med Rodeo, Halogen og Void, med tett involvering av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli og AUF, sier Fahre.

– Vi i Støttegruppen etter 22. juli ser frem til en fortsatt tett involvering i prosessen videre for å utvikle et godt og verdig permanent 22. juli-senter, sier Lisbeth Røyneland, leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

– Det er meningsfullt og stort for oss å få lov til å utforme og formidle historien om 22. juli. Det tverrfaglige teamet som skal jobbe videre med prosjektet har en bred kompetansesammensetning, og består av fagfolk innen arkitektur, miljøpsykologi, lys- og utstillingsdesign, tjenestedesign og tekstformidling. Oppgaven er kompleks, fordi 22. juli-senteret skal romme så mye: realhistorie i form av kunnskap og fakta om terrorangrepet, i tillegg til sterke følelser – også uventede følelser – og nye perspektiver. Med konseptet vårt ønsker vi også å kaste lys på historier som ennå ikke har blitt fortalt, sier prosjektleder Anne Gjesdal Bjørndal fra Rodeo arkitekter.

– Utstillingene og senteret skal henvende seg både til de som har et sterkt forhold til 22. juli- terroren, og til nye generasjoner som er født etter 2011 og som ikke har egne minner knyttet til terrorangrepet. 22. juli-senteret er et nasjonalt læringssenter om et nasjonalt traume, og et fysisk sted for å tematisere og vise hvordan vi som nasjon aldri tier, aldri glemmer. Vi ser frem til videre samarbeid om konseptet, sier Alexandra Europa Perez-Seoane som er prosjektleder for 22. juli-senteret.

Kontaktinformasjon:

  • Lena Fahre, direktør 22. juli-senteret: 97 03 92 29
  • Lisbeth Kristine Røyneland, leder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli: 951 43 792
  • Anne Gjesdal Bjørndal, Rodeo arkitekter: 920 93 305
Publisert 23. okt. 2024 Sist oppdatert 25. okt. 2024
22. Juli-senteret sin logo

22. juli-senteret
Teatergata 10
0180 Oslo

post@22julisenteret.no

Org.nr.: 922727457

22 24 22 22

Telefonen er bemannet i senterets åpningstid.

Torsdag–søndag | 11.00–16.00

Vi tar imot skoleklasser som har booket undervisning fra tirsdag til fredag, mellom 09.00 og 16.00.

Har du spørsmål om undervisning, send e-post til undervisning@22julisenteret.no.

Det er alltid gratis inngang.

Facebook
Instagram
Om senteret
Ofte stilte spørsmål
© 22. juli-senteret
  |  
Personvernerklæring
  |  
Tilgjengelighetserklæring
Structured content powered by Sanity.io