Relaterte tema
Her kan du lese litt om vårt arbeid med bevaring av gjenstander og hvordan vi samarbeider med andre institusjoner om innlån og konservering.
Her kan du lese litt om vårt arbeid med bevaring av gjenstander og hvordan vi samarbeider med andre institusjoner om innlån og konservering.
På linje med vitnefortellinger er kan gjenstander fra og om 22. juli utgjøre viktige brikker i formidlingen av 22. juli her og nå.
- En bamse fra et spontant minnested, et utøyabånd fra sommerleir, restene av bombebilen, ødelagt betong og armeringsjern i Høyblokka.
På ulike måter bærer de med seg historier som er avgjørende for at vi ikke bare kan forstå det som skjedde, men også for å minne oss om at det skjedde.
Med tiden som går utgjør spor, gjenstander og vitneberetninger broer til fortiden som i økende grad blir avgjørende for historieformidlingen om den vanskelige historien.
Gjennom disse kan nye generasjoner få en nærhet til terrorangrepet, som ikke minst er sentralt for å motvirke konspirasjonsteorier.
Da senteret åpnet sin utstilling i Høyblokka i 2015 inneholdt den en rekke gjenstander og objekter, men samlingsarbeidet er først de siste årene profesjonalisert.
Forvaltningen skal være i tråd med ICOMs retningslinjer for samlinger, og innlån og konservering utføres i samarbeid med andre institusjoner, tråd med føringer fra Kunnskapsdepartementets tildelingsbrev 2022.
Vi driver per 2022 ikke aktiv innsamling av gjenstander, men i tillegg til alt av ivaretar vi og har ansvar for et titalls gjenstander i vår eie og på innlån. Noen av våre samarbeidspartnere:
Eksempler fra samlingen vist i 22. juli-senterets utstillinger er; vraket etter bombebilen, urskiven fra Møllergata 19, mobiltelefoner og digitalkameraer fra deltakere på AUFs sommerleir, bamser, brev og blomster hentet fra minnesteder i Oslo og Hole kommune, terroristens falske politiskilt og høyrekstreme emblemer, barnetegninger, elevarbeid, og bidrag fra 22. juli-senterets skolekonkurranser.