Hopp til innhold

Bevaring av gjenstander

Siden 2015 har 22. juli-senteret tatt vare på og formidlet spor og gjenstander som på ulike måter bærer med seg historier fra og om terrorangrepet i 2011. Her kan du lese litt om vårt arbeid med bevaring av gjenstander og hvordan vi samarbeider med andre institusjoner om innlån og konservering.

Brun bamse med sløyfe rundt halsen der det henger en lapp med uleselig skrift. Bamsen er inn i et monter.
Gjenstand fra utstillingen "Samtalen om 22. juli"

Retningslinjer

Utstillingselement: Mørklagt bilde hvor urskive er uthevet. Urskiven er hvit med sorte tidsmarkører. Urskive med store skader og manglende vise. Opphengt på sandfarget bakgrunn.

Fra tildelingsbrev 2021: "Samlingsplan for bevaring og formidling av utvalgte gjenstander: 22. juli-senteret skal i dialog med Kunnskapsdepartementet etablere en samlingsplan for bevaring og formidling av utvalgte gjenstander knyttet til terrorangrepet i 2011, i tråd med ICOMs retningslinjer."

Fra tildelingsbrev 2022: Samarbeid med andre institusjoner for samling og bevaring: "senteret må etablere samarbeid med ett eller flere museumsfaglige miljøer, som kan bistå senteret i arbeidet med samlingsforvaltning og bevaring."

Har du spørsmål om samling? Ta kontakt med samlingsansvarlig.

Anne Lene Andersen, e-post: anan@22julisenteret.no.

Broer til fortiden

På linje med vitnefortellinger er kan gjenstander fra og om 22. juli utgjøre viktige brikker i formidlingen av 22. juli her og nå.

- En bamse fra et spontant minnested, et utøyabånd fra sommerleir, restene av bombebilen, ødelagt betong og armeringsjern i Høyblokka.

På ulike måter bærer de med seg historier som er avgjørende for at vi ikke bare kan forstå det som skjedde, men også for å minne oss om at det skjedde.

Med tiden som går utgjør spor, gjenstander og vitneberetninger broer til fortiden som i økende grad blir avgjørende for historieformidlingen om den vanskelige historien.

Gjennom disse kan nye generasjoner få en nærhet til terrorangrepet, som ikke minst er sentralt for å motvirke konspirasjonsteorier.

Samarbeid med andre institusjoner

Da senteret åpnet sin utstilling i Høyblokka i 2015 inneholdt den en rekke gjenstander og objekter, men samlingsarbeidet er først de siste årene profesjonalisert.

Forvaltningen skal være i tråd med ICOMs retningslinjer for samlinger, og innlån og konservering utføres i samarbeid med andre institusjoner, tråd med føringer fra Kunnskapsdepartementets tildelingsbrev 2022.

Vi driver per 2022 ikke aktiv innsamling av gjenstander, men i tillegg til alt av ivaretar vi og har ansvar for et titalls gjenstander i vår eie og på innlån. Noen av våre samarbeidspartnere:

  • Politiet
  • Riksarkivet
  • Oslo bymuseum
  • Anno bevaringssenter - Anno Museum
  • Arkivet freds- og menneskerettighetssenter
  • Justismuseet

Oversikt samling

  • Minnemateriale fra spontane minnesteder
  • Bevismateriale fra politiet
  • Gjenstander fra åstedene
  • Gjenstander fra berørte
  • Fotomateriale
  • Vitneberetninger (video, tekst, lyd)

Eksempler fra samlingen vist i 22. juli-senterets utstillinger er; vraket etter bombebilen, urskiven fra Møllergata 19, mobiltelefoner og digitalkameraer fra deltakere på AUFs sommerleir, bamser, brev og blomster hentet fra minnesteder i Oslo og Hole kommune, terroristens falske politiskilt og høyrekstreme emblemer, barnetegninger, elevarbeid, og bidrag fra 22. juli-senterets skolekonkurranser.